11 medaļas Latvijas čempionātā!!!

 


Māra Berga skatījums uz Latvijas čempionāta finālu.


Viesnīcā «MONIKA Centrum Hotel», Rīgā no 8. februāra līdz 11. februārim, pulcējās 100 labākie Latvijas jaunie dambretisti, kas dažādās disciplīnās un vecuma grupās sacentās Latvijas jaunatnes čempionāta finālā 64 lauciņu dambretē. Visaugstākos rezultātus sasniedza bērni no Bauskas novada BJSS un Limbažu un Salacgrīvas sporta skolas ar 11 godalgotām vietām. Tomēr dambretes zināšanas vienlīdz augstas ir turpat visā Latvijā.

Sacensības norisinājās klasiskajā, ātrajā un ātrspēlē 64 lauciņu dambretē U8, U10, U13, U16, U19 vecuma grupās. Katrā no vecuma grupām piedalījās desmit labākie, kuri šādas tiesības izcīnīja Latvijas skolēnu sporta spēlēs. Šis notikums bija iespēja bērniem demonstrēt spriestspēju, atmiņu, pašdisciplīnu un mērķtiecību. Godalgoto vietu ieguvējus apbalvoja ar medaļām, kausiem un piemiņas balvām. Čempionāta mērķis bija noskaidrot labākos jaunos dambretistus startiem Eiropas un Pasaules 2018. gada čempionātiem. Sacensības norisinājās pēc Starptautiskās dambretes federācijas noteikumiem – riņķa sistēma ar mikromačiem. Pasākuma ģenerālsponsors bija LR Izglītības un zinātnes ministrija, vērtīgas un garšīgas balvas nodrošināja «Mollers», «Fazer» un t/c «Riga plaza».

Lielāko godalgu skaitu ieguva bērni no Bauskas novada BJSS un Limbažu un Salacgrīvas sporta skolas ar 11 godalgotām vietām, savukārt otrā labākā ar 9 godalgām Dobeles sporta skola. Ceturtie ar 8 medaļām atrodas Siguldas sporta skola. Septiņas medaļas Līvānu BJSS. Pa sešām medaļām Domātprieks, BJC Bolderāja, un Valmiera, līdz ar to varam lepoties ar ļoti zinošiem bērniem un jauniešiem visā Latvijā.

Bauskas novada BJSS jaunie dambretisti čempionāta finālā piedalījās četrās vecuma grupās. U8 grupā zēniem visus turnīrus ar uzvaru noslēdza un trīs uzvarētāja kausus, zelta medaļas un piemiņas balvas mājup pārveda Bauskas pilsētas pamatskolas 1. klases audzēknis Renārs Staškevics, bet viņa klases biedrs Roberts Maikūns bija otrais labākais klasiskās versijas čempionātā un ātrspēles čempionātā. Roberta un Renāra klases biedrene Zane Lea Zunda klasiskās versijas čempionātā (3 dienās deviņi divu partiju mikromači, partiju pieraksts, apdomas laiks 30 minūtes + 10 sekundes gājienam) ierindojās ceturtajā vietā, bet ātrajā versijā (7 minūtes +5 sekundes gājienā) piektā vietā. Bauskas 2. vidusskolas 1. klases audzēkne Elīna Arāja visveiksmīgāk nospēlēja ātrspēles čempionātā (apdomas laiks uz partiju 3 minūtes +2 sekundes) izcīnot otro vietu , bet klasiskās versijas čempionātā ierindojās 4. vietā.

U10 grupā valsts desmit labāko skaitā Bauskas vārdu godam daudzināja Bauskas 2. vidusskolas audzēknis Jurģis Stīpnieks, uzvaras laurus plūca ātrspēles čempionātā un izcīnīja otro vietu klasiskās versijas čempionātā, savukārt ātrās versijas čempionātā ierindojās ceturtajā vietā. U10 meiteņu grupā Bauskas Sākumskolas audzēkne Keita Enija Platā veiksmīgāk izturēja «trīs dienu maratonu» un klasiskās versijas čempionātā izcīnīja trešo vietu.

U13 vecuma grupā kuplo mūsu līdzjutēju saimi nepievīla Bauskas pilsētas pamatskolas audzēknis Reinis Štāls, kurš saņēma divas zelta godalgas un kausus par uzvarām klasiskās versijas un ātrās dambretes čempionātos. Šajā grupā piedalījās tikai dalībnieki ar pirmo un augstāku sporta klasi, vairāki iepriekšējo gadu Pasaules un Eiropas čempionātu dalībnieki. Bauskas 2. vidusskolas audzēknim Denijam Vilhelmam Krauklim labākais rezultāts ātrās dambretes čempionātā – sestā vieta.

Dalībai U19 čempionātu finālā Latvijas Dambretes savienība uzaicināja Vecsaules pamatskolas audzēkni daudzkārtējo iepriekšējo čempionātu medaļnieku U-10 grupā Evertu Rūdolfu Lepsi un nekļūdījās. Spēcīgajā konkurencē klasiskās versijas čempionātā ar pirmo gājienu izlozi Everts līdzās meistarkandidātiem ierindojās piektajā vietā, bet ātrspēles čempionātā bija sestais.

Paldies par izturību dalībniekiem, bērnu vecākiem, pedagogiem un treneriem.

Māris Bergs.