Bauskas novada atklātais dambretes čempionāts








Bauskas novada atklātais 64 lauciņu dambretes čempionāts šogad atkal bija piepildīts ar spēcīgiem konkurentiem – vienu brīdi vīriem pie pirmajiem diviem galdiņiem visiem spēlētājiem bija Latvijas čempionu tituli. Turnīra galvenais organizators bija "Bauskas Prātnieka" pārstāvis Jānis Štāls.

Čempionātu, kas notika 23. septembrī Īslīces kultūras namā, izspēlēja divās versijās – ātrajā un ātrspēles dambretē. Kopējais dalībnieku skaits sasniedza 43 spēlētājus. Gaidīti bija pat vairāk, bet dažādu iemeslu pēc diemžēl virkne spēlētāju neieradās. Bija arī spēlētāji no Igaunijas un Lietuvas.

Pieaugušo vīru konkurencē cīņa pamatā notika starp pašiem pieredzējušākajiem Bauskas novada pārstāvjiem – Mārtiņš Junkurēns, Jānis Fārnests, Guntars Purviņš un Jānis Štāls, kam pievienojās spēcīgie jaunieši – Reinis Štāls un Everts Rūdolfs Lepsis. Ātrajā dambretē – desmit minūtes plus trīs sekundes par gājienu – kopvērtējumā uzvarēja Mārtiņš Junkurēns, iegūstot arī uzvarētāja kausu. Otrajā vietā atstāja Reini Štālu, trešais Jānis Fārnests, ceturtais Guntars Purviņš un piektais Jānis Štāls. R. Štāls gan kļuva par uzvarētāju jauniešu U19 grupā, atstājot aiz sevis brāļus no Lietuvas Astijus un Arijus Ribokas. Guntars Purviņš savukārt uzvarēja veterānu grupā, kur otrajā vietā Juris Neimanis no Bauskas un trešais Lietuvas sportists Vitauts Motiejaitis. Rezultātā vīru konkurencē pirmais bija M. Junkurēns, otrais J. Fārnests un trešais J. Štāls.

Jauniešu U16 grupā veiksmīgākais bija Everts Rūdolfs Lepsis, otrais Igaunijas čempionātu godalgoto vietu ieguvējs Keirs Kristians Suguls un trešais kurzemnieks Roberts Serpāns. Nākamajā U13 grupā uzvarēja Roberts Maikūns, otrais Ričards Ceruss. Visbeidzot jaunākajā U10 grupā labākais bija Matīss Rimicāns no Īslīces pagasta, otrais Reinis Zicāns no Rīgas un trešais Bauskas novada pārstāvis Kārlis Brazauskis.

Pēc ātrās dambretes turnīra notika ātrspēles turnīrs – trīs minūtes un divas sekundes par katru gājienu. Šeit kopvērtējumā uzvarēja R. Štāls, otrais M. Junkurēns un trešais G. Purviņš.

Dāmu konkurencē šoreiz gāja ļoti raibi, bet izšķirošā tomēr bija pieredze – gan ātrajā dambretē, gan ātrspēlē uzvarēja Zoja Uvačana no Rīgas, kas bija arī labākā veterānu konkurencē, šādi savācot kuplāko balvu skaitu. Ātrspēlē viņa pamanījās zaudēt jaunajai vecsaulietei Rēzijai Rīnai, bet pārējās spēles nospēlēja labi un noturēja uzvaru.

Ātrās dambretes turnīrā kopvērtējumā otrā Keita Enija Platā un trešā Zane Lea Zunda. Atsevišķi sieviešu vērtējumā otrajā vietā bija Sanita Kalderauska un trešā Lietuvas pārstāve Marfa Gabriuniene. K. E. Platā bija labākā U16 grupā, kur otrajā vietā palika Lietuvas sportiste Lina Malinauskaite. Z. L. Zunda uzvarēja U13 grupā, kur otrajā vietā Enija Mežsarga no Uzvaras un trešā Linda Kalderauska. Jaunākajā U10 grupā uzvarēja kurzemniece Ramona Serpāne, otrā R. Rīna un trešajā vietā Rūta Arāja. Savukārt vecākajā jauniešu U19 grupā bija viena dalībniece no Lietuvas – Greta Demenkova.

Visbeidzot ātrspēlē, kā jau minēts, uzvarēja Z. Uvačana, otrajā vietā Lietuvas pārstāve L. Malinauskaite un trešā baušķeniece Z. L. Zunda.

Dalībnieki ar Bauskas novada pašvaldības un sponsoru atbalstu saņēma medaļas, kausus, naudas balvas un dažādas citas balvas – pārsvarā organizatori pateicās mazajiem sportistiem par dalību sacensībās.

Mūs atbalsta - veikalu tīkls "MAXIMA Latvija", Bauskas novada dome, "Bauskas alus", minerālūdens "Venden", SIA "Geka", SIA "Preses serviss", izdevniecības "Egmont Latvija", "Kuma" un "Dienas žurnāli", Māris un Ilona Putilovski no Lielbritānijas, Elgars Hoiers un Sandra Bogdāne-Hoiere no Lielbritānijas, Māris un Agita Vītoliņi no Bauskas, Javets Lackajs no Mineapolis - ASV un biedrība "Evolūcija".